GRANIIT

Graniit on populaarne materjal, millest valmistatakse erinevaid töötasapindu – nii kööki, elutuppa (nt aknalauad, lauaplaadid), vannituppa kui ka teistesse eluruumidesse.

MUSTER

Materjali valimisel on oluline arvestada, et iga looduslikust kivist tööpind on oma mustrilt unikaalne. Muster võib varieeruda rohkemal või vähemal määral olenevalt kivist.

HOOLDUS

Graniidi puhastamiseks sobivad nii spetsiaalsed kivist tööpindadele mõeldud vahendid kui ka tavaline vesi ja vajadusel õrnatoimeline puhastusvahend. Kindlasti tuleks vältida väga happelisi, abrasiivseid ja pleegitusaineid sisaldavaid puhastusvahendeid.

Et pinnale sattunud mustus ja plekid ei jõuaks kivisse imenduda, tuleks need võimalikult kiiresti eemaldada. Raskemate plekkide eemaldamiseks sobivad spetsiaalsed kivi puhastusvahendid. Samuti on soovituslik aeg-ajalt töödelda kivi spetsiaalsete impregneerimisvahenditega, mis muudavad tööpinna niiskuskindlamaks ning takistavad mustuse ja plekkide imendumist. Tumedat graniiti soovitame töödelda ühe kuni kahe aasta tagant ning heledat graniiti üks kord aastas.

VASTUPIDAVUS 

Graniit on kauakestev ja vastupidav, sh külma- ja kuumakindel looduslik kivimaterjal. Valikust kõige vastupidavamad on tumedad ja ilma mustrita kivid. Erinevate plekkide ja löökide suhtes vähem vastupidavad on heledad kivid ning mustriga kivid (nii tumedad kui heledad).

TÖÖTLUSED

  • Lihvitud/matt – Lihvitud pind jääb matt ja sametine. Võrreldes poleeritud pinnaga, on lõpptulemus pehmem ja naturaalsem. Miinuseks on lihvitud pinna suurem poorsus ning vastuvõtlikkus erinevatele plekkidele. Lihvitud pinna paremaks vastupidavuseks tuleks seda aeg-ajalt õlitada (impregneerida).

  • Poleeritud – Poleerimisel töödeldakse kivi pind ühtlaselt peegelsiledaks – lõpptulemus jääb klaasjas ja läikiv. Poleerimine aitab rõhutada kivi värvi ja tekstuuri. Poleeritud pind on kõige madalama poorsusega, mistõttu peidab see endas vähem baktereid ning on hõlpsamini puhastatav. 

  • Harjatud/nahkneHarjatud pind on üldmuljelt matt ja pisut ebatasane ning tundub katsudes nahksena, mistõttu nimetatakse harjamise meetodil töödeldud pinda ka nahkseks tööpinnaks. Miinuseks on harjatud pinna suurem poorsus ning vastuvõtlikkus erinevatele plekkidele. Harjatud pinna paremaks vastupidavuseks tuleks seda aeg-ajalt õlitada (impregneerida).